sluit
Gebruik code LEUK15 en krijg tot 15% korting op Lokaal. Eindigt vannacht. Uitzonderingen mogelijk.
GROUPON-GIDS VOOR AMSTERDAM

Zo maak je een nogal perfecte tosti

DOOR: Shannon Grilli |20 apr. 2020

Brood. Kaas. Warmte. Hoewel het gerecht meestal bestaat uit eenvoudige ingrediënten, zijn er nog steeds veel thuiskoks die gewoon niet weten hoe ze tosti's moeten maken.

Misschien komt het omdat praktisch iedereen zijn eigen 'geheime' recept voor tosti’s lijkt te hebben. Sommigen beweren dat het gebruik van mayo, in plaats van boter, een smaakvollere en gelijkmatig gebruinde tosti oplevert. Anderen beweren dat geraspte kaas beter smelt dan plakjes. En nog een andere sekte zal je de oren van je hoofd praten over geïnfuseerde oliën, speciale kazen en ambachtelijke broden.

Negeer ze allemaal. Als het gaat om het maken van tosti’s, zijn eenvoud en een paar gemakkelijk te beheersen technieken veel belangrijker dan mooie ingrediënten. Pak een pan en doe wat wij doen:

Zo maak je een tosti

Ingrediënten:

 1. Twee sneetjes sandwichbrood
 2. Twee soorten kaas van welke soort dan ook
 3. Boter (ongeveer een eetlepel zou het moeten doen)
 4. Koekenpan met deksel (bij voorkeur anti-aanbak)
 5. Spatel

Aanwijzigingen:

 1. Smelt wat boter in de pan.
 2. Zodra de boter heet is, leg je beide sneetjes brood in de pan en laat je ze wat van de gesmolten boter opnemen.

Let op: veel mensen houden ervan om het brood te beboteren voordat ze ze in de pan doen, maar ik vind altijd dat dat een drassiger broodje oplevert, omdat ik meer geneigd ben er echt véél op te smeren. Als dat je ding is, gá ervoor.

 1. Als het brood voldoende boter heeft ‘opgezogen’, plaats je kaas op een van de sneetjes en gebruik je de spatel om de andere boterham erop te draaien.
 2. Zet het vuur lager.
 3. Afdekken.

Omdat je beide kanten van het brood al bruin hebt gemaakt, hoef je je niet zo druk te maken over het omdraaien. Door de deksel over de tosti te leggen, zorg je ervoor dat de kaas goed smelt.

 1. Controleer na ongeveer een minuut of de kaas voldoende is gesmolten. Als dat zo is, draai de sandwich dan snel nog even om om ervoor te zorgen dat beide kanten gelijkmatig bruin zijn.
 2. Eet. Die. Tosti.

Tosti-tips van chef-koks

Als je eenmaal je tosti-techniek onder de knie hebt, leer dan hoe je die kan verbeteren met deze tips en trucs van professionele koks.

Toast het brood eerst

Andrew Manning, mede-eigenaar van Mardi Gras Cafe in Atlanta, roostert eerst het brood om het risico van een doorweekte sandwich te verkleinen.

Combineer kazen

David Fhima, chef-kok van Faces Mears Park in Saint Paul, zweert erbij om drie verschillende kazen te gebruiken: een zachte, een harde en een scherpe.

Semifinalist van de James Beard Award, Horacio Rivadero, chef-kok bij Tantalize Miami, is het daarmee eens, maar houdt vooral van een internationale mix van Amerikaanse kaas, provolone en gruyère.

Probeer verschillende soorten brood

Sous-chef Patricio van Austin’s Ale House in Queens, New Yok, gebruikt liever een stevig aardappelbrood, in plaats van wit, terwijl Ryan Primo Nuqui, de chef de cuisine bij Bacchanal Buffet at Caesars Palace in Las Vegas, altijd gaat voor brioche.

Probeer geklaarde boter

Chef-kok Nuqui stelt voor om geklaarde boter te gebruiken, die een hoger rookpunt heeft dan gewone boter, waardoor je kansen op het verbranden van dat kreng minimaal zijn. (We hebben ‘t  allemaal meegemaakt.)

Misschien mayo erop?

O en weet je nog die opmerking over een beetje mayo gebruiken? Kevin Savoy, executive chef van Max’s Wine Dive in Denver, en Ali Omar, chef-kok/eigenaar van Ceedo’s Eatery vlakbij Cleveland, zijn allebei fan van mayonaise, maar zeggen wel dat het beter smaakt ín de tosti.

“De mayo voegt een romige textuur toe en helpt de kaas warm en bruisend te worden,” legt Savoy uit.

Spek altijd

En als al het andere niet lukt, dan heeft chef Patricio heeft deze ingrediëntsuggestie, die voor veel mensen ook gewoon een geweldig levensadvies is: “Voeg spek toe”.