
Als je pas begint met yoga, ervaar je het meestal niet meteen als een ontspannende bezigheid geaccentueerd met de nodige hammmm’s. Het begin kan zelfs wat stress met zich meebrengen. Je moet namelijk beslissen bij welke yogastudio je les wil, onthouden wat de leraar bedoelt als ‘ie zegt dat je de “Omlaagkijkende Hond”-positie moet aannemen en zelfs nadenken over wat voor ondergoed je in vredesnaam onder die strakke yogabroek moet dragen.
Maar één ding moet je onthouden: welk pad je ook kiest, het is de juiste voor jou.
Dit advies komt van yogi Brentan Schellenbach, mede-eigenaresse en lerares in een yogaschool. Hieronder geeft deze expert nog 5 tips voor nieuwe yogi’s die hun pad proberen te vinden.
Begrijp het onderscheid tussen verschillende soorten yoga
Allereerst geeft Brentan aan dat de beste soort yoga om mee te beginnen de soort is waar je het meest nieuwsgierig naar bent.
Yoga voor ontspanning
Als je yoga wil gebruiken voor ontspanning, raadt Brentan aan om met een relaxte stijl op langzaam tempo te beginnen; Yin Yoga bijvoorbeeld. Veel stretchen, diep ademhalen en langzame bewegingen gaan hiermee gepaard. Het effect is vergelijkbaar met dat van een dutje.
Yoga om lichaam en geest te verbinden
Als je wil leren hoe je lichaam en geest samen kan brengen, probeer dan Hatha Yoga. Bij deze stijl houd je elke houding 5-10 ademhalingen vast voordat je verder gaat met het volgende onderdeel van de reeks. Je leert yogahoudingen goed kennen en leert hoe je ze aanneemt, vasthoudt en loslaat.
Yoga als workout
Als je meer geïnteresseerd bent in buigen, zweten en calorieën verbranden, dan voel je je waarschijnlijk meer aangetrokken tot een snellere stijl waarbij je houdingen snel met elkaar afwisselt, zoals Flow, Vinyasa en Ashtanga. “Sommige mensen zullen zich snel vervelen en zich afvragen wat het nut van de les nu is, als ze voor een langzamere stijl kiezen”, zegt Brentan.

Zoek een yogaschool en leraar met dezelfde vibe als jij
“Je wil een leraar vinden die helpt om yoga logisch te maken voor je”, zegt Brentan. “Jouw leraar moet op een natuurlijke manier enthousiaste reacties bij je uitlokken als: Wauw, ja wauw, cool! Dit is totaal anders dan hoe ik deze houding zelf altijd doe. Dit is fantastisch!”
Het kan een jaar duren voordat je hebt uitgevogeld wat jouw stijl en jouw vibe nu precies is. In principe zou je overal je plek kunnen vinden. Brentan raadt wel aan om hiernaar te zoeken bij yogascholen en niet bij sportscholen waar ook yogalessen gegeven worden.
Haar eigen stijl definieert Brentan als ‘ervaringsanatomie’. In plaats van enkel houdingen te demonstreren met eenvoudige aanwijzingen als “duw je handen in de mat met gebruik van je triceps” neemt Brentan de tijd om ervoor te zorgen dat elke leerling weet wat er met zijn lichaam moet gebeuren. Immers, niet iedereen weet hoe een actieve spier aanvoelt of waar je triceps überhaupt zitten. Laat staan de andere 600-nog-wat spieren in je lichaam.
“Ik leg uit hoe een beweging gaat, welke spieracties er nodig zijn voor die beweging en wat je moet voelen als je de beweging goed doet. Stap in deze houding, plant de toppen van je vingers goed in de mat en voel de kracht van je vingers tot je schouders door je armen vloeien.”
Door het op deze instructieve manier uit te leggen kan Brentan haar lessen geven terwijl ze op haar plek zit of tussen haar leerlingen door loopt. Op deze manier leren leerlingen echt te begrijpen wat ze doen in plaats van klakkeloos te kopiëren wat de leraar voordoet.

Vergelijk jezelf niet met anderen
Waanzinnige flexibiliteit, krachtige handstanden en je lichaam compleet dubbel kunnen vouwen is hoe yoga eruit ziet in de ogen van een leek. Voor beginnende yogi kunnen deze vaardigheden erg intimiderend overkomen.
Brentan hamert er bij haar studenten dan ook altijd op dat ze altijd lessen zullen volgen tussen leerlingen met andere vaardigheden, motivaties en ervaringsniveaus. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat een leerling met 3 lessen ervaring en een leerling met 3 jaar ervaring naast elkaar de les volgen. Daarom is het belangrijk dat je je altijd blijft focussen op je eigen oefeningen en doelen.
“Beginnende leerlingen moeten vanaf de eerste les al het gevoel hebben dat ze goed bezig zijn”, zegt ze. “Ze moeten niet denken dat er 30 lessen nodig zijn om de voordelen van yoga te ervaren.”
Wees eerlijk tegen je leraar
Laat het je leraar voor de les weten als je blessures of bepaalde zwakheden hebt. En zeg het gewoon als je je er ongemakkelijk bij voelt om aangeraakt te worden. Aangezien fysieke correcties een cruciaal onderdeel van de les kan zijn, kan je leraar hier rekening mee houden. En leg je matje achter in de zaal neer als je je niet prettig voelt bij het idee dat andere leerlingen naar je kijken.
Houd er ook rekening mee dat een yogaleraar je lichaam niet vanaf de eerste les 100% kan lezen. Jullie kunnen altijd midden in een les een fysieke beperking van jouw lichaam ontdekken.
“Leerlingen weten zelf soms ook niet dat ze bijvoorbeeld een zwakte in hun schouders hebben, omdat ze hun schouders nooit eerder op deze manier belast hebben”, laat Brentan weten. “Het is heel normaal dat je je lichaam niet door en door kent.”
Stel jouw idee van doelen bij
“Pijn is fijn” is niet een kreet die van toepassing moet zijn op welke vorm van yoga dan ook. Althans, dat vindt Brentan.
Je kan het woord ‘doel’ beter vervangen door ‘bereid zijn op de grens van je vaardigheden te bewegen’. Op die manier haal je veel meer voldoening uit je lessen. “Omdat een doel zo toekomstgericht is, leidt het af van waar je op dat moment mee bezig bent”, zegt Brentan.
In plaats van doelen te stellen dwingt elke oefening je de grens van je vaardigheden te verleggen, omdat je gaandeweg steeds kleine hobbeltjes op je pad creëert. En wanneer je langzaamaan hobbeltjes creëert en over die hobbeltje heen blijft gaan, bereik je uiteindelijk een punt waarop je iets groots bereikt - de Kraaipositie bijvoorbeeld. En dan vervolg je je pad waarop je steeds nieuwe hobbeltjes blijft creëren en overwinnen.
“Het enige aspect dat belangrijk is aan het idee een doel te hebben, is de motivatie om door te blijven gaan”, zegt ze.