Geen nieuwe meldingen

Handleiding voor de ultieme wijnproeverij

Auteur: de redactie | 29 Nov 2019 | 

wine tasting experience

Wijn is intimiderend. Een cult van snobisme rondom wijn is zo doordrongen in de popcultuur dat je het gevoel hebt een wijngids nodig te hebben voordat je een lokale wijnbar instapt. Maar al die bezorgdheid speelt zich alleen maar in je hoofd af. Een goed glas wijn kan net als een biertje in een willekeurige kroeg ongecompliceerd zijn, als je je van tevoren maar een beetje bewapent met informatie.

Als je weer eens begint te hyperventileren omdat je de juiste woordkeuze voor het beschrijven van een Chardonnay niet kan vinden of als je gestrest raakt omdat je geen idee hebt wat een carménère is, relax! Onze beknopte wijngids heeft de antwoorden op al jouw prangende vragen over wijnarrangementen en zelfs wijnprijzen, om jou dat extra zetje in de rug te geven dat je nodig hebt.

 

 

De meest voorkomende wijnsoorten

Er zijn tientallen wijnsoorten, maar doorgaans is er een handje vol dat je regelmatig terugziet. Deze ‘usual suspects’ hebben we hieronder voor je uiteengezet:

Wijnsoort

Rood of Wit?

Belangrijkste groeistreek

Smaakprofiel

Cabernet Sauvignon

Rood

Bordeaux, Frankrijk; Toscane, Italië, Sonoma County, Californië (VS)

Variërend van plantaardig en muntachtig tot jammig

Merlot

Rood

Bordeaux, Frankrijk, Napa Valley, Central Valley, Chili

Volle smaak van pruimen en bramen

Pinor Noir

Rood

Bordeaux, Frankrijk; Willamette Valley, Oregon (VS); Walker Bay, Zuid-Afrika

Fruitig met prominente smaken van kersen, frambozen, aardbeien en bramen

Chardonnay

Wit

Bordeaux, Frankrijk; Adelaide Hills, Australië; Central Coast, Californië (VS)

Varieert van citrusachtig tot fris en boterachtig tot eiken

Sauvignon Blanc

Wit

Bordeaux, Frankrijk; Zuid-Afrika; Marlborough, Nieuw-Zeeland

Limoen, groene appel en tonen van bloemachtige perzik

Riesling

Wit

Rijnvallei, Duitsland; Clare Valley, Australië; Finger Lakes, New York (VS)

fris, citrusachtig en vaak (half)zoet

Rosé;

Rosé;

Provence, Frankrijk; Rioja, Spanje; Sonoma County, Californië (VS)

Rood fruit, meloen, rabarber (varieert sterk per regio en gebruikte druiven)

Mousserend

Wit of Rosé;

Champagne, Frankrijk; Cava, Spanje; Espumante, Portugal

Varieert van fris en droog tot subtiel en zoet (varieert sterk per regio en gebruikte druiven)

 

Hoe combineer je wijn met eten?

Om wijn te combineren met eten, moet je drie hoofdzaken in het achterhoofd houden: de gang waarmee je het combineert, de smaken van het gerecht en je eigen smaak. Over het algemeen gaan mousserende wijnen en rosés samen met eenvoudige voorgerechten, witte wijn met zeevruchten en rood met rood vlees. Dessertwijnen spreken voor zich. Hier zijn nog enkele tips voor het maken van de juiste wijnkeuze:

  • Gebruik zoete wijnen of wijnen met een laag alcoholpercentage (zoals Riesling/Zinfandel) bij scherpe gerechten als tegenhanger van de pittigheid.
  • Bij lichte vleesgerechten, zoals varken of kip, combineer je de wijn met de saus. Zo gaat een stevige rode wijn goed samen met een barbecuesaus en een Chardonnay met een lichte preisaus.
  • Bij twijfel kan je altijd terugvallen op je eigen smaak; haal dus alleen Malbec als je dat zelf lekker vindt, niet alleen omdat dit zou moeten passen bij een gerecht.

 

Hoeveel mag een goede fles wijn kosten?

Wijnprijzen kunnen erg variëren, maar voor de informele drinker moet je in winkels denken aan zo’n 9 euro. Voor minder dan dat is het wel mogelijk om een lekkere wijn te vinden, maar ook een stuk lastiger.

  • Experts beweren dat je niet meer dan 16 euro per fles moet betalen, omdat de kans groot is dat je meer betaalt voor het prestige van het merk of de regio dan voor de werkelijke kwaliteit. Je kan meer geld besparen door meerdere flessen wijn in dozen te kopen.
  • Je kan meer geld besparen door meerdere flessen wijn in dozen te kopen.

Wat zijn veel voorkomende termen bij wijnproeven? ?

De termen bij het proeven van wijn variëren erg. Je moet je dan ook vooral niet gedwongen voelen om ze te gebruiken, maar door op de hoogte te zijn van enkele termen kan het wel helpen bij het beschrijven van je favoriete wijn. Bekijk hieronder de meest voorkomende termen:

  • Evenwichtig: geen uitgesproken smaaksoort (zuur, zoet, etc.)
  • Boterachtig: een rijk, romig mondgevoel
  • Fris: een aangename zure smaak (denk aan frisse groene appel)
  • Droog: het tegenovergestelde van zoet in wijnterminologie
  • Jammig: rijke fruitige smaken, vaak zonder het droge gevoel dat geassocieerd wordt met tannines
  • Eikenhout: tonen van eikenhout van het wijnvat en andere smaken zoals vanille en/of nootmuskaat
  • Kruidig: stevig smaakgevoel zoals peper of kaneel (denk aan Malbec en Syrah)